Verf je eigen garen!

12 januari 2021

Een tijdje geleden kocht ik het boek ‘Handmade’ van Jessica Kouwenhoven. Het boek alleen al is een plaatje om in je kast te hebben staan, want het is prachtig vormgegeven. Naast een mooie vormgeving staat het boek vol met uitleg om zelf je eigen haaknaald te maken, knopen, naalden én om zelf wol te verven. Dit alles met natuurlijke materialen die je eet of simpelweg kunt vinden tijdens een wandeling in het bos. Is je project klaar? Dan kun je meteen aan de slag met één van de haak- en breipatronen.

Ik was geïnspireerd door dit boek. Zelf garen verven, dat wil ik ook! Maar het leek me nogal ingewikkeld… Niets is minder waar. En: wie niet waagt, wie niet wint! En ik heb gewonnen.. haha.

Zelf garen verven

Je begint met het verzamelen van natuurlijk materiaal om mee te verven. Ik het boek staan verschillende voorbeelden. In werkelijkheid kun je met alles garen verven. Alleen is dat de uiteindelijke kleur een verrassing.

Ik wilde beginnen met verzamelen en opeens had ik reuze trek in avocado’s en wilde ik graag naar het bos voor een wandeling. Ik verzamelde de volgende natuurlijke materialen:

  • Avocadoschillen en pitten – voor een roze kleur
  • Eikels – voor een crèmekleur.
  • Dennenappels – voor een zacht roze kleur
  • Elzenpropjes – voor een okergeel/mosterd kleur

Wat heb je verder nodig?

Het proces

Ik ga het proces globaal uitleggen, dit kun je namelijk allemaal lezen in het boek van Jessica. Maar kort samengevat doe je het volgende:

  • Spoel je garen uit en laat het vervolgens een tijd weken in water, totdat de wol doordrenkt is.
  • Kook het plantaardig materiaal en laat dit een nacht staan (voor een optimaal verfbad).
  • Verhit het garen en voeg na een tijd de aluin toe, laat even koken en spoel daarna goed uit.
  • Verwijder het plantaardig materiaal uit de pan en verwarm het verfbad. Als dit bad op temperatuur is, laat je de wol langzaam in het verfbad glijden.

Effectief ben je zo’n 4 uur bezig met het verven van je wol. Dit is wel verdeeld over 3 dagen. Voor een optimaal resultaat laat je de wol twee keer één nacht met rusten.

Let op! Laat de wol NOOIT koken, hierdoor wordt de wol hard en is het niet echt bruikbaar meer.

Let op! Het koken van het natuurlijk materiaal ruikt niet altijd even fris. Daarom is het aan te raden om je afzuigkap aan te zetten. Ondanks dit, is het eindresultaat het zeker waard!

Resultaat

Ik vind deze kleuren echt prachtig bij elkaar, allemaal mooie natuurlijke tinten. Vooral die met elzenpropjes vind ik erg mooi. Het eindresultaat van het ‘zelf garen verven’ project is erg geslaagd!

Follow me!
Facebook, InstagramPinterest & YouTube

Deze blogpost bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via één van deze links, ontvang ik een kleine commissie. Het is een eenvoudige manier om zonder extra kosten dit blog te steunen.

Geen reacties.

    Laat een bericht achter