Vind je innerlijke Mondriaan – Verf zelf zelfstrepende wol

25 april 2023

Je kent ze wel, die prachtig gestreepte (zelf gebreide) sokken. Er is zoveel keuze in sokkenwol, kleuren, verschillende prijsklasses en verschillende vezels. Waar begin je met zoeken?

Gestreepte sokken maken staan nu op mijn to-do lijstje. Gewoon omdat het kan en sokken breien stiekem best leuk is. Je kunt er voor kiezen om keer op keer een nieuwe kleur aan te hechten of een bol zelfstrepende sokkenwol te kopen. De strepen komen dan vanzelf. Ideaal en spannend. Je weet niet wanneer de volgende streep komt én waarschijnlijk krijg je twee ietwat verschillende sokken. Deze speciale wol is in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

De mooiste sokken brei je toch wel met handgeverfde wol. Crealien Design biedt af en toe prachtige strengen aan. Wil je goedkoper kun je bij Hobbii kijken. OF ga op zoek naar je innerlijke Mondriaan en ga met kleur spelen.

Zelfstrepend garen verven – hoe doe je dat dan?

Je raadt het al: verf zelf die streng zelfstrepende sokkenwol. Voordeel: je bepaalt zelf de kleuren, het aantal strepen, gespikkeld of juist niet.

Ik hoor het je zeggen: hoe doe je dat dan? Lucky you! In minder dan 8 minuten laat ik je zien hoe je zelf zelfstrepende sokkengaren verft met voedselkleurstof. Het is niet moeilijk, wel arbeidsintensief. Je bent zeker een aantal uur bezig voordat je een prachtige streng hebt. Toch is het de moeite waard. Wanneer je streng droog is en je sokken gebreid heb je een handgemaakt product, van B tot Z (want A is het spinnen van de wol en je gebruikt een kant en klare streng, haha!). Kijk je mee?

Omdat het filmpje in het Engels is kun je onder de video de geschreven uitleg lezen en leer meteen van mijn fouten. Het proces verliep niet vlekkeloos.

Benodigdheden

 • 420 meter sokkengaren (bijvoorbeeld Schachenmeyer Regia)
 • Stukjes donkerder garen om secties te maken
 • Wilton (gel) voedselkleurstof. Ik heb de kleuren pink, creamy peach, violet en golden yellow gebruikt
 • Een pan, bijvoorbeeld deze (ik gebruikte mijn speciale verfpan, maar je kunt ook een normale pan gebruiken)
 • Rubberen handschoenen
 • Keukentang
 • (Papieren) bekers om de kleuren in te mixen
 • (Schoonmaak-)azijn
 • Wolwasmiddel

 • Optioneel
 • Een mini streng, wanneer je je boord, hiel en teen in een andere kleur wilt

Stappenplan

Stap 1 – Maak een hele lange streng en leg dit in een cirkel op de grond. Gebruik om de cirkel te maken twee stoelen en zet deze met de rugleuningen naar elkaar toe. Gebruik ongeveer 3 meter afstand tussen de stoelen. Vervolgens ga je de streng om de stoelen wikkelen tot de streng op is. Je hebt nu een grote streng. De lichte lijn op onderstaande afbeelding is de streng wol. Pak je donkerdere kleur garen en markeer vier gelijke stukken (secties).

Stap 2 – Week je wol. Leg de wol minimaal 30 minuten in een bak met water. Zo neemt deze straks de kleurstof beter op.

Stap 3 – Meng 1/4 theelepel kleurstof met 100 ml gekookt water in een (papieren) beker.

Stap 4 – Verhit 1,5 liter water in een soeppan of in een verfpan zoals die van mij. Omdat je in dit geval met voedselkleurstof gaat werken kan dit eventueel ook in een pan waar je eten in kookt. Ga je met andere pigmenten (acid dyes) aan de slag raad ik je aan om speciale pannen aan te schaffen . Zodra het water warm is voeg je de kleurstof toe en 1 eetlepel azijn. De azijn zorgt ervoor dat de wol de kleurstof goed opneemt en vasthoudt. Leg de streng tot aan je eerste markering in het verfbad. Zorg ervoor dat de markering nét niet in het verfbad komt. Blijf het water met de kleurstof en azijn verhitten en wacht totdat de wol alle kleurstof heeft opgenomen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.

Is er nog een klein beetje kleurstof over en denk je dat de wol deze kleur niet meer gaat opnemen? Haal de wol uit de pan, gooi het water weg en voeg opnieuw 1,5 liter gekookt water toe aan de pan. Herhaal dit totdat je alle secties hebt geverfd en voeg bij elke nieuwe kleur 1 eetlepel azijn toe.

Stap 5 – Spoel je wol met wolwasmiddel of afwasmiddel. Herhaal dit proces totdat het water helder blijft. Hang je streng vervolgens ergens op om te drogen. Na het drogen maak je er weer een normale streng van of je wikkelt hem meteen op in een bol.

Leer van mijn fouten!

Het was de eerste keer dat ik een zelfstrepende streng sokkenwol heb geverfd. Deze stomme fouten heb ik gemaakt:

 • Toen ik de lange streng had gemaakt heb ik de cirkel gesloten en zo secties gemaakt. Ik had dus helemaal geen grote cirkel meer! Stom van me, want nu heb ik twee grote secties en 4 kleinere. Het zal wel strepen, alleen zijn de perzik en paarse kleur wat kleiner.
 • De perzik kleur is bijna net zo donker als de roze. Hier gebruik ik de volgende keer minder kleurstof voor. 1/8 theelepel bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt overigens voor de kleur geel. Hiervan is veel kleurstof in de gootsteen verdwenen en dat is erg zonde.
 • Het schoon spoelen van de wol duurde erg lang, dus ik dacht ‘slim’ te zijn door het een nacht te laten weken in water. Hierdoor is zeker alle overtollige kleurstof eruit gegaan, maar dit is ook weer een beetje terug in de wol getrokken. De gele kleur is hierdoor niet meer felgeel, maar iets doffer geworden.

Deze blogpost bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via één van deze links, ontvang ik een kleine commissie. Het is een eenvoudige manier om zonder extra kosten dit blog te steunen.

You might also like...

Geen reacties.

  Laat een bericht achter