Gestipt kaarsenplateau

23 mei 2020

De borden waar ik thuis kaarsen op zet gaan altijd kapot door de hitte. Dit gaf me een idee: ik ga een kaarsenplateau stippen. Nu denk jij, kan dat wel? Kaarsen worden heet en de stippen komen dan weer los, toch?

Daar zit ongetwijfeld een kern van waarheid in (ik heb het niet uitgeprobeerd). Om mijn stippen te beschermen heb ik daarom een laagje hittebestendige hars over het bord gegoten. Op deze manier zijn mijn stippen beschermd én heb ik een échte eyecatcher in huis!

En nu worden jullie blij: ik heb het uitgewerkt in een stippatroon, zodat jullie ook dit kaarsenbord kunnen maken. Veel plezier en ik zie jullie resultaten graag op Facebook of Instagram met de hashtag #creatiefmetcarola. Taggen mag ook: @creatiefmetcarola.

Benodigdheden

1 pizzabord van Dille&Kamille (of elk ander bord met een rand)
Amsterdam porseleinverf kleur 686 (olijfgroen dekkend, 438 (Sienna dekkend), 388 (helderrood dekkend) en 700 (zwart)
Washi tape
Sjablonen 70mm, 50mm, 25mm & 15mm
Stipstokjes
UltraCast XT Epoxyhars (ik kocht 0,75 kilo)
Gasbrander

Uitwerking

Voordat je kunt beginnen met stippen reinig je het keramiek met alcohol. Vervolgens plak je sjabloon 70mm in het midden van het bord. Daar omheen plak je 5x sjabloon 50mm (ongeveer 2,5cm van de rand). Tussen de sjablonen 50mm plak je bovenaan sjabloon 25mm (ongeveer 1,5 cm van de rand) en daaronder 15mm (ongeveer 2cm onder sjabloon 25mm). Nadat je mijn patroon hebt gevolgd kun je ervoor kiezen het bord zo te laten. De andere optie is, zoals ik heb gedaan, opvullen met zwarte stippen.

Nadat de verf minimaal 24 uur heeft gedroogd en het bord is gebakken in de oven is het tijd om de hars te gieten. Bereid de hars voor zoals op de verpakking staat beschreven. Giet, in een stofvrije omgeving, vervolgens een dunne laag in je bord tot de bodem is bedekt. Vervolgens pak je de gasbrander om de luchtbelletjes te laten barsten. Giet een nieuwe laag en brand de luchtbelletjes weer weg. Ik heb het bord tot ongeveer 0,5cm onder de rand gevuld met epoxyhars. Laat de hars minimaal 7 dagen uitharden voordat je er kaarsen op plaatst.

Patroon

Zoals beloofd heb ik het patroon voor jullie uitgewerkt. Je kunt mijn kleurencombinatie gebruiken, maar kies vooral je eigen kleuren! Delen jullie het eindresultaat met mij via social media? Op Instagram en Facebook kun je @creatiefmetcarola gebruiken en dan zie ik vanzelf al jullie mooie eindresultaten voorbij komen!

Het is niet de bedoeling dat dit patroon wordt gereproduceerd en gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Wil je mijn patroon commercieel inzetten? Neem dan vooral contact met me op. Ik sta altijd open voor een samenwerking!

Om de stokjesgrootte aan te geven staat onderaan een legenda. Iedere kleur is gekoppeld aan een stokjesformaat en niet aan een kleur.

Tip!


Bij stippen werk je met lagen. Je begint met de onderste en zo werk je naar boven toe. De stip die onderop lijkt te liggen, daar begin je mee. Laat de eerste laag eerst drogen, voordat je een tweede en derde erop zet.

Eindresultaat

Zie hieronder het proces en eindresultaat van dit toffe kaarsenbord!

Wil je mij volgen?
Dat kan! Ik ben op Facebook, InstagramPinterest en YouTube te vinden.

Geen reacties.

    Laat een bericht achter