Workshop: Delfts Blauw schilderen

12 september 2020

Voor mijn 30e verjaardag heb ik van mijn man een weekendje weg gekregen in de 30 grootste gemeente van Nederland: Delft. Bij het cadeau hoorde ook een bezoek aan de Porceleyne Fles: de oudste fabriek van Delfts Blauw in Nederland. Ze geven hier ook workshops in Delfts Blauw schilderen, dus dat mocht in het weekend zeker niet ontbreken!

Waar volg je deze workshop?

Royal Delft biedt verschillende workshops aan: DIY tegelworkshop, Delfts Blauw tegel workshop en een bord schilderen. Wij hebben gekozen voor de Delfst Blauw tegel workshop. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met de echte Delfts blauwe verf.

Hoe schilder je Delfts Blauw?

Je begint met het maken van een ontwerp. Er is mogelijkheid om een standaard ontwerp te maken, maar je kunt ook een eigen ontwerp maken. Dit hebben wij gedaan. Thuis hebben mijn man en ik een ontwerp gemaakt op de computer (ik een ijsvogel, hij een vliegtuig). Tijdens de workshop kleur je achterkant van het papier met houtskool. Vervolgens leg je je ontwerp met de houtskool naar beneden op het tegeltje. Met potlood trek je het ontwerp over. De houtskool zet nu het ontwerp op de tegel.

Daarna ga je met de verf aan de slag. Je krijgt vooraf instructies over hoe je deze speciale verf gebruikt en je oefent even op een oud stuk tegel. Voorzichtig zet je de lijnen op de tegel. Dit is niet heel makkelijk! Zeker niet omdat je fouten niet kunt herstellen. De verf trekt namelijk meteen in de tegel. FUN FACT: de verf is zwart bij het schilderen. Pas na het glazuren en afbakken in de oven (wel 20 uur!) is de verf veranderd in de kleur blauw.

Omdat je de tegel niet zelf kunt glazuren en afbakken sturen ze de tegel naar je thuisadres op. Als je de deur uitgaat moet je nog een weekje wachten op eindresultaat.

Eindresultaat

Zoals ik al zei: Delfts Blauw schilderen is niet makkelijk. Als je weggaat heb je echt geen idee hoe het eindresultaat wordt, want die chemische reactie heeft nog niet plaatsgevonden. Ik en mijn man waren blij verrast toen we de doos openden :-)! Helaas is het resultaat op foto niet goed zichtbaar, in het echt is het echt veel mooier! De houten lijst hebben we gekocht in de winkel van Royal Delft. Foto 1,2 & 3 is het proces.

Follow me!
Facebook, InstagramPinterest & YouTube

You might also like...

Geen reacties.

    Laat een bericht achter