Cuddle me softly vest

28 november 2020

Eerder dit jaar kreeg ik van mijn oud-collega’s een cadeaubon (what else?) garen te kopen! Na wat rondneuzen in een webshop heb ik gekozen voor Rico Design Creative Melange Chunky. Dit garen heeft een prachtig kleurverloop en is heerlijk zacht.

In mijn hoofd wist ik al wat ik ging haken: een vest om ’s avonds lekker mee op de bank te kruipen met een grote mok thee. Nu nog een patroon bedenken… Kort geleden heb ik geleerd hoe je kabels moet haken, in deze Traveling Afghan vierkant. Een kabel moest dus zeker terugkomen in combinatie met reliëf stokjes en een rand in de weefsteek. Klaar om te starten!

Rico Design Creative Chunky

Dit garen heeft een prachtig kleurverloop en is heerlijk zacht. Doordat het een dikke draad heeft, gebruik je een grotere haaknaald en kun je snel meters maken met je project.

De samenstelling van dit garen  is  54% scheerwol en 47% acryl en geschikt voor haaknaald 6/7mm. De looplengte is 90 meter en één bolletje weegt 50 gram.

Wel is het verstandig om dit garen niet te vaak uit te halen, de draad kun je vergelijken met lontwol en is erg losjes gedraaid tot draad. Wanneer je vaak uithaalt, wordt de draad steeds pluiziger en dat wil je waarschijnlijk niet.

Gebruikte steken

Losse
Vaste
Vaste in de achterste lus
Stokje
Alternatief stokje (i.p.v. twee losse)
Reliëf stokje voor
Reliëf stokje achter

Uitleg alternatief stokje

Aan het eind van je werk keer je om, maar je maakt GEEN losse. In plaats daarvan doe je het volgende: Steek je haaknaald in de laatste steek, sla om en haal op, sla om en haal de lus door de twee lussen op je haaknaald lijkt op een vaste), vervolgens steek je je haaknaald door het ‘V-tje’ van de zojuist gemaakte steek, sla om en haal op, sla om en haal de draad door de eerste lus, sla om en haal de draad door beide lussen. Snap je het niet helemaal? Klik dan hier! Let op: deze pagina is in het Engels, maar heeft handig afbeeldingen die laat zien hoe je een alternatief stokje maakt.

Waarom een alternatief stokje?
Wanneer je bovenstaande steek maakt in plaats van twee losse aan het einde van de rij, krijg je mooie rechte steek. Waar je voor de traditionele losse gaat is de rand altijd een beetje bobbelig. Dat voorkom je met een alternatief stokje!

Benodigdheden

10 bollen Rico Creative Melange Chunky, ik gebruikte kleur 054.
Haaknaald 6mm
Steekmarkeerders
Stopnaald
Schaar

Patroon

En dan nu het patroon, zodat je zelf aan de slag kunt met dit mooie vest. De maat is: one size fits all.

Het is niet de bedoeling dat dit patroon wordt gereproduceerd en gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Wil je mijn patroon commercieel inzetten? Neem dan vooral contact met me op. Ik sta altijd open voor een samenwerking!

Rand onder
Je begint met de rand aan de onderkant, dit doe je in de weefsteek.

T0 en T1 – Zet  100 vasten hakend op, 1 losse. Keer om. (100)
Alternatief: als je niet weet hoe dit moet, kun je ook een lossenketting maken met 101 losse, keer je werk en maak 100 vaste, 1 losse, keer om.

T2 – 1 losse, sla 1 steek over, 1 vaste (in de tweede steek vanaf de haaknaald), *1 losse, 1 steek overslaan, 1 vaste*. Herhaal tot eind. Je eindigt met een vaste in de laatste steek. 1 losse, keer om. (100) T3 t/m 10 – Herhaal toer 2. (100)

Schema weefsteek

Body
T11 – Maak een alternatief stokje (of 2 losse), 99 stokjes, keer om.
T12 – Alternatief stokje (of 2 losse), 6 stokjes, 3 reliëfstokje voor, *5 stokjes, 3 reliëf stokjes voor* Herhaal * — * 5x.

Begin kabel: Sla 3 steken over, maak 3 reliëfstokjes  in de volgende 3 steken (doe in elke steek een steekmarkeerder, dit handig bij toer 13 en helpt je de juiste steken te identificeren), maak 3 reliëfstokjes in de 3 overgeslagen steken (ook hier in elke steek een steekmarkeerder),

*5 stokjes, 3 reliëfstokjes voor* herhaal dit 5x. Keer om (100)

Schema kabelhaken

T13 – Alternatief stokje (of 2 losse), *5 stokjes, 3 reliëfstokjes achter* Herhaal * — * 5x, 6 reliëfstokjes achter, *5 stokjes, 3 reliëfstokjes achter* Herhaal *–* 5x, 7 stokjes, keer om (100).

T14 – Alternatief stokje (of 2 losse), *5 stokjes, 3 reliëfstokjes voor* Herhaal * — * 5x, 6 reliëfstokjes achter, *5 stokjes, 3 reliëfstokjes voor * Herhaal *–* 5x, 7 stokjes, keer om. (100)

T15 Alternatief stokje (of 2 losse), *5 stokjes, 3 reliëfstokjes achter* Herhaal * — * 5x, 6 reliëfstokjes achter, *5 stokjes, 3 reliëfstokjes achter* Herhaal *–* 5x, 7 stokjes, keer om (100).

T16 – T52 Herhaal Toer 12,13,14,15 totdat je bij toer 52 bent.  (100)

Rand boven
T53 – Alternatief stokje (of 2 losse), 99 stokjes, keer om. (100)
T54 t/m T62 = Herhaal de weefsteek (100)
T63 – 100 vaste (100)

Je body is nu klaar. Als het goed is heb je nu precies 8 bolletjes gebruikt. Je hebt nu een langwerpige lap gehaakt van ongeveer 85 cm bij 70 cm. Blok eventueel deze lap tot een mooie rechte lap.

Mouwen
Maak 2 mouwen. Gebruik voor elke mouw 1 bol garen.

T0 & T1 – Zet 40 vaste hakend op – of  Maak 41 losse en vervolgens 40 vaste – 1 losse, keer om.
T2 – 40 vaste in de achterste lus, 1 losse, keer om.
T3 – T35 Herhaal toer 2.

Afwerking

Stap 1 Pak je langwerpige lap en vouw de punten rechts naar binnen, zodat rechts een punt ontstaat. Herhaal dit ook aan de linkerkant.

Stap 2 Naai de boven- en onderkant aan elkaar vast, maar laat in de punt ongeveer 20 centimeter open. Dit worden je armsgaten. Zie hieronder in rood wat je dichtnaait. Zorg ervoor dat de weefsteek-rand mooi op elkaar aansluit.

Afwerking vest

Stap 3 – Pak de mouwen en vouw deze dubbel. Maak de mouw met steekmarkeerders aan elkaar. Vervolgens maak je de mouw met steekmarkeerders vast aan het armsgat. Pak vervolgens naald en draad en maak de mouw aan de body vast. Herhaal dit ook aan de andere kant.

Klaar is je vest! Veel plezier met dragen.

Resultaat

Ga je dit vest ook haken? Dan vind ik het super leuk wanneer je je eindresultaat met me deelt! Gebruik de hashtag #creatiefmetcarola en #cuddlemesoftlyvest. Je kunt me ook taggen: @creatiefmetcarola.

Follow me!
Facebook, InstagramPinterest & YouTube

Geen reacties.

    Laat een bericht achter